23. Jun, 2015

Motverka svamp!

Fotsvamp och nagelsvamp är ett stort problem för många men det finns en hel del att göra själv för att motverka/förebygga svamp.
Tänk på att alltid torka torrt mellan tårna när du duschar.
Använd helst bambu, bomulls- eller ullstrumpor. Bambu är ett nytt material på marknaden som visat sig väldigt bra. Byt varje dag och tvätta dem i 60 grader. (det finns ullstrumpor du kan tvätta i 60 grader!)
Går du långa pass i t ex gympaskor med resultat varma och fuktiga fötter, kan du behöva byta strumporna oftare. Fukt är den bästa grogrunden för svamp.

Om du upptäcker att du har fotsvamp - svider och sticker oftast mellan lilltån och "fyran" - gå till apoteket och köp en receptfri salva och börja behandla direkt. Fotsvamp är som regel lätt att behandla men obehandlad fotsvamp kan ibland övergå till nagelsvamp vilket inte är alls lika lätt att bli av med.

Hur misstänker du att du har nagelsvamp?
Missfärgning och tillväxt under nageln. Oftast stortån. Nagelsvampen börjar alltid uppifrån; nageln har kanske släppt i sidan och lämnat insläpp för fukt. Är nageln missfärgad och deformerad med start nedifrån, är det troligtvis inte svamp.
Du kan börja egenbehandla själv med receptfria medel.
Det är en trägen kamp som inte ger snabba resultat!

OBS: Det är genom svampodling på vårdcentralen - det finns också självtester att köpa - som du kan säkerställa en diagnos. Ser du inget resultat av din egenbehandling bör du gå till Vårdcentralen och be dem göra en odling.

13. Maj, 2015

Tips i vardagen för dina fötter!

Det är lätt att glömma bort sina fötter. De befinner sig bevisligen på ett visst avstånd och större delen av dygnet döljer vi dem dessutom i strumpor och skor men, nu när sommaren står för dörren, återupptäcker de allra flesta sina fötter.

Vem vill inte ha fina sommarfötter???

Så ger du dina fötter en härlig stund!


 TIPS 

1. Ta fram en tidning, bok, lyssna på musik, ta fram en stickning eller sätt på en favoritserie på TV. 

2. Fyll en fotbalja med lagom varmt vatten. Använd fotsalt/olja - något som doftar gott och mjukar upp dina fötter. Du kan använda en peelingkräm.Sitt med fötterna minst en kvart i badet.

3. Arbeta försiktigt ned nagelbanden med en pedikyrpinne. Var försiktig.

4. Klipp naglarna med tång eller sax. Klipp rakt av och snygga till nagelkanterna med en fil. Klipp inte naglarna för kort.

5. Fila försiktigt bort förhårdnader. 

6. Torka fötterna och var extra noga mellan tårna.

7. Smörj fötterna med en bra kräm. Har du torra fötter kan du använda en fetare kräm. Har du fuktiga fötter använder du en mer fuktighetsbevarande kräm. Passa på och gå igenom dina fötter när du smörjer dem.

Håll koll på dina fötter. 

Har du benägenhet för något, innebär det dessvärre att du gärna åker på det igen. Bästa sättet att undvika problemet är att skaffa sig bra vanor:

- Smörj fötterna varje dag. Använd en bra kräm som du gillar och som passar dina fötter.

- Tvätta fötterna dagligen och torka ordentligt mellan tårna. Bra strumpor.

- Håll koll på ev fotsvamp. Behandla.

- Gymnastisera dina fötter; gå på in- och utsidan av foten, gör tåhävningar, vifta/spreta på tårna. 

- Får du ont i fötterna; tänk efter varför. Har du köpt nya skor, gått långt, börjat med en ny sport, opererat ett knä, gått upp i vikt mm

- Gå regelbundet på fotvård!